Het Zelfgevoel

Gevoelens; voorstellingen in een geest

de continue kringloop; de hechte verbinding tussen lichaam en hersenen via delen van de hersenstam, die aanleiding geven tot voorstellingen in de geest op het continuüm tussen pijn en genot. Die voorstellingen ervaren wij als gevoelens op dat continuüm van pijn en genot. Het lichaam informeert de hersenen op die manier over haar toestand o.a. met gevoelens van pijn, onrust, lusteloosheid, angst, …, tot gevoelens van vreugde, genot. De hersenen fungeren als motor en drager van de geest.

Onze hersenen vormen voorstellingen in wat wij ‘onze geest’ noemen o.b.v. interne signalen over de toestand van het lichaam (temperatuur, zuurstofgehalte, zuurgraad, etc.) en externe signalen (zintuiglijk zoals voortkomen uit zien, horen, ruiken, proeven en aanraken of geactiveerd door herinneringen uit ons geheugen). Voorstellingen o.b.v. interne signalen over de toestand van het lichaam zijn gevoelens zoals wij die ervaren (je niet lekker voelen, een gevoel van onbehagen of regelrechte pijn). Voorstellingen o.b.v. externe signalen gaan meestal gepaard met gevoelens (een gevoel van welbehagen bij het zien, feitelijk of als herinnering, van een mooie afbeelding of een gevoel van walging bij het ervaren, feitelijk of als herinnering, van bedorven voedsel). Gevoelens zijn signalen aan de bewuste geest en reflecteren behoeften zoals de behoefte aan voedsel bij een hongerig gevoel, maar ook de behoefte aan samen zijn, aanraking, acceptatie en bevestiging bij gevoelens van onrust, angst, eenzaamheid of somberheid. Deze gevoelens kunnen een vertrekpunt zijn voor behandeling/begeleiding van klachten in Awareness Based Counseling.

Het Zelf met een hoedanigheid van zijn, voelen en handelen, in interactie met de omgeving en het lichaam (energieen, subpersoonlijkheden). Het Zelf is een tamelijk fluide entiteit.